Blog

Welke materialen heb ik nodig voor het maken van een artjournal?

Er wordt mij vaak gevraagd welke materialen nodig zijn voor een Art Journal.

Het is inderdaad behoorlijk verwarrend  als je in de kunst/ hobby winkel rondloopt. Zoveel soorten verf, krijt, papier, potloden en pennen!

Er zijn zoveel kunstmaterialen en in zoveel verschillende prijsklassen. Je ziet door de bomen het bos niet meer! En welke materialen zijn nou echt geschikt om in je artjournal te gebruiken?

In deze blog leg ik je uit welke creatieve materialen je zou kunnen gebruiken in je art journal.

Er zijn nogal wat verschillende stijlen en onwijs veel technieken.  En die kun je ook nog eens bij elkaar/op elkaar in je journal gebruiken. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn!

Een goeie tip:  focus op een techniek die je graag zou willen leren of kijk naar een stijl die je hebt gezien en die je heel erg aanspreekt.

Dan is het al makkelijker om tot een keuze van je creatieve materialen  te komen.

Wat materialen voor je Art Journal op een rijtje:

We gaan het hebben over:

  1. Je journal
  2. Gekleurd en gedessineerd papier
  3. Aquarelverf
  4. Acrylverf
  5. Gouache
  6. Vulpennen en pennen
  7. Aquarelpotloden
  8. Brush-stiften
  9. Paintmarkers
  10. Washi-tape

Materialen voor je Artjournal

1. Je journal

Allereerst het boek je waar je in gaat werken.

Om te beginnen niet te groot. Het is veel leuker een klein boekje bijna vol te hebben dan te moeten zwoegen om een paar bladzijdes vol te plakken en te tekenen.

Ik adviseer een boekje waar jij blij van wordt! Het kan een schetsboek zijn of een mooi gebonden boekje. Een boekje met een mooie kaft heeft mijn voorkeur, dan heb je al iets speciaals in handen.

Het enige wat écht belangrijk is, is dat de pagina’s dik genoeg zijn om er eventueel in te kunnen schilderen en plakken. Een gewoon schriftje volstaat dus niet, het papier is te dun daar ga je niet relaxed op werken.

Voel je je aangetrokken tot aquarel neem dan een boekje met aquarelpapier.

Ik zie veel adviezen online met: Begin gewoon!

Ja maar hoe??

Hoe verwerk je je thema’s en welke materialen en technieken gebruik je?

Wil je thuis lekker gaan starten met een art journal? Download dan mijn miniboekje:

Ontdek de kracht van een art journal in 10 stappen.

Materialen voor je Artjournal

2. Gekleurd papier, oude tijdschriften, plaatjes, gedessineerd papier etc.

Jaaaa, hier word ik dus helemaal blij van!

Voor mij zijn afbeeldingen op papier een grote inspiratie bron. Ze roepen met een patroon, kleur of sfeer een bepaald gevoel bij je op waardoor je veel makkelijker het creatieve proces in gaat. En dat is super belangrijk!

Het is heel leuk om allerlei mooie papiertjes, allerlei wikkels, pakpapier noem maar op, te gaan verzamelen. Eventueel sorteer je deze op thema of kleur. Dan heb je ze altijd bij de hand als je inspiratie hebt om een pagina  te gaan maken.

Voor mij zijn deze materialen de basis van een art journal.

Bonus met deze inspirerende vondsten: het kost je niks!

Schaar en lijm, dat spreekt voor zich.

Materialen voor je Artjournal

Verfmaterialen

Ik maak een simpel onderscheid in 2 soorten verf:

Verf waarmee je mooi dunne lagen kunt aanbrengen, een zogenaamd sluiereffect. Heel geschikt om over van alles een zachte tint aan te brengen.

En verf waar je dekkend mee kunt werken. Dit dekt de ondergrond helemaal af, je schildert over iets heen en kan de onderlaag …….

Deze verf is stevig je gebruikt dan ook vaak kwasten met wat steviger haren zodat de verf goed blijft zitten. Heel  geschikt goed om mee te stempelen en te tamponneren.

Kijk wat jou meer aanspreekt of kies voor beide.

Het leuke van een art journal is dat je zoveel technieken bij elkaar kunt gebruiken!

Materialen voor je Artjournal

3. Aquarelverf

Aquarelverf of een gewone waterverf om een zachte sfeer neer te zetten voor je pagina. Het is te verkrijgen in tubetjes en napjes ( kleine bakjes verf)

Aquarelverf bestaat uit zeer fijngemalen zuivere pigmenten met bijna geen bindmiddel.

Hierdoor blijven de kleuren transparant. Een gewone waterverf heeft meer bindmiddel en goedkoper  en grover pigment de kleuren zijn hierdoor minder helder en transparant.

( bindmiddel geeft een verf body en kleefkracht, zodat je zoals dat heet pasteus mee kan werken en je er bijvoorbeeld een zichtbare verfstreek mee kan maken.)

De prijsverschillen in aquarelverf zijn enorm. Duurdere pigmenten versus goedkopere of imitaties van pigmenten. Ieder merk heeft de luxe versie en de studenten serie.

De allergoedkoopste aquarel  bestaat uit goedkope pigmenten die niet zo zijn fijn gemalen. Vaak vermengd met bindmiddel om vulling te krijgen, hierdoor droogt de kleur niet zo transparant op en de kleuren verliezen hun helderheid.

Ik zou beginnen met de aanschaf van wat kleuren die je mooi vind en zo zelf je collectie opbouwen.

 Materialen voor je  Artjournal

4. Acrylverf

Acryl verf daar kun je alle kanten mee op!

Je kunt er prima een dikke dekkende laag op je papier aanbrengen of over iets heen schilderen, wat met aquarelverf niet lukt want dat blijft altijd transparant.

Vaak zijn de kleuren wat feller en moet je wel goed mengen om wat acceptabele kleurnuances te krijgen. Vind ik zelf tenminste.

Je kunt het verdunnen met water en ook met een speciale acryl bindmiddel. Let wel op acryl; de naam zegt het al: het is eigenlijk een soort plastic, als je je gebruikte kwasten een avondje vergeet dan zijn ze ook mooi geplastificeerd:)

Materialen voor je Artjournal

5. Gouache

Gouache heeft een mooie matte uitstraling.

Wat ik leuk vind aan gouache is dat de kleuren wat gedempter zijn, het droogt zoals gezegd mat, wat krijtachtig op. De kleuren zijn vermengd met wit bindmiddel.

Het is een heel gebruiksvriendelijke verf. Je loopt niet zoals met acryl het risico dat als je je kwasten vergeet uit te spoelen, dat alles is uitgehard. Ook kun je natuurlijk met deze verf heel verdund schilderen, dan krijg  je meer een waterverfeffect.

Materialen voor je Artjournal

6. Pennen, vulpennen, kroontjes pennen en inkt.

Schrijven en fijn tekenen horen er zeker bij.

De lol is, dat je gaat schrijven in de stijl die past bij de sfeer van je pagina.

Misschien niet alles, maar het is heel leuk om een gedeelte te handletteren. Al is het maar één letter.

Handletteren is het mooi versieren van de letters. Dat kan op allerlei manieren. Het eenvoudigst is om een gedeelte van de letter dik te maken. Om zo een letter” body” te geven.

Ik gebruik vulpennen met een converter (dat is het pompje dat de inkt opzuigt) om verschillende kleuren vulpen inkt te kunnen kiezen.

Er bestaan wel honderden kleuren! De mogelijkheden zijn hierin eindeloos.

Lijkt het je leuk je schrijfsels te kunnen personaliseren met wel honderden kleuren inkt?

Volg dan de workshop For the Love of Ink

En wist je dit: vulpennen zijn ook heel geschikt om mee te tekenen, koop er dan een met een extra fine nib. (de schrijfpunt van de vulpen)

Kroontjes pennen,  die ouderwetse pennen van vroeger geschikt om dikke kalligrafie inkt in te gebruiken. Deze inkt ligt echt dik óp het papier. En vormt zo een mooi reliëf.

Materialen voor je Artjournal

Potloden en stiften

Veel mensen gaan meteen aan de slag met stiften en potloden.Handig natuurlijk om te schetsen, meer om een opzet te maken.

Potloden en stiften zijn prima voor een basis schets of idee. Dit is wel spontaan, maar uiteindelijk werkt het veel beter om voor een wat expressiever materiaal te kiezen.

Dan kun je creatiever werken en krijgt je werk meer durf. Artistieke keuzes voor potloden en stiften zijn:

Materialen Artjournal

7. Aquarelpotloden, Pastelpotloden

Fijne potloden zijn aquarelpotloden, ze geven een prachtig effect als je  de tekening met een penseel nat maakt. Natuurlijk ideaal bij je aquarelverf te gebruiken, vooral als je wat meer gedetailleerd wil werken.

Krijt is wat ongecontroleerd  omdat het zo’n brede  punt heeft. Maar ideaal voor structuur maken of  grotere vlakken. Er bestaat ook aquarel krijt. Dat werkt hetzelfde als de aquarelpotloden.

Materialen Artjournal

8. Brush stiften

Om die typische brushletters mee te maken; alsof ze met een penseel zijn geverfd. Dit is een viltstift met aan het uiteinde een kwast waardoor je een penseel effect krijgt.

Als je harder drukt krijg je een dikke lijn.  Laat de druk vervolgens los dan heb je een mooi dun lijntje. Om dit handschrift te krijgen is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Heel geschikt in combinatie met waterverf of om grotere vlakken te vullen.

 Materialen Artjournal

9. Paintmarkers

Dikke markers waar verf in zit, leuk voor dunne lijntjes, stippen, heel leuk om allerlei versieringen mee te maken.

Wat gaaf is, is dat ze in tegenstelling van stiften  superdekkend zijn.

Materialen Artjournal

10. Washi- tape

Washi- tape is een papier plakband en komt oorspronkelijk uit Japan. Het is in oneindig veel kleuren en patronen verkrijgbaar. Om er alleen al naar kijken daar wordt je vrolijk van!

Om randen en borders mee te maken of snel een andere kleur neer te zetten. Te gebruiken bij je kunstwerken, collages en schrijfsels en notities.

Zelf aan de slag

Ik hoop je hiermee wat op weg te hebben geholpen in het dichte woud van allerlei kunstzinnige materialen. Zodat jij een keuze kunt maken wat voor jou het meest geschikt is.

Lijkt het je leuk om van heel veel technieken de toepassingen te leren? En helemaal in de Art Journal experience te gaan? Boek dan hier een Art Journal workshop bij mij

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met mij op  dan kijken we wat voor jou een leuke workshop is.

Ik heb ook een gratis goodie, hoe je een Art Journal gaat beginnen.
Download ‘m hier!

Meedoen aan een

workshop of cursus?

Alexandra Wip
06 – 81 98 31 86
madebyalexandra@gmail.com
KvK nummer: 75977680

Gratis 10 tips om met Art Journaling te starten

Workshop for business